Fiestas y vacaciones! - Reisverslag uit Chiclayo, Peru van Hannes Verdegem - WaarBenJij.nu Fiestas y vacaciones! - Reisverslag uit Chiclayo, Peru van Hannes Verdegem - WaarBenJij.nu

Fiestas y vacaciones!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Hannes

10 Januari 2009 | Peru, Chiclayo

Hola,

Hemel! Al weer een tijdje geleden dat ik nog een berichtje heb geplaatst op mijn blog. Maar de tijd hier gaat ook zo geweldig rap voorbij, en met de feestdagen de afgelopen weken zat ik dan ook weer niet stil.

Ik hoop dat iedereen toch van de feestdagen heeft genoten, ondanks de crisis daar in België. Maar ik heb al gehoord dat we een nieuwe regering hebben. Laten we hopen dat die wat stand houdt.
Hier in Peru gaat het leven zijn gewone gangetje, zonder veel grote gebeurtenissen. En mijn oog is ook al weer helemaal genezen.

Een paar dagen later na mijn laatste berichtje hebben we een sinterklaasfeestje gehad. eigenlijk was het ook zo ongeveer een verjaardagsfeestje van chiclayo om de 60ste verjaardag van afs peru(en chiclayo) te vieren. Na een paar voorstellingen, waaronder onze afs-president een liedje heeft gezongen (hij kan heel goed zingen), en waaronder ook wij een sinterklaas- toneelstukje opvoerden, waarbij ik het hulpje van sinterklaas speelde, hebben we lekker gegeten en gepraat met de andere afs-studenten die van andere steden waren uitgenodigd.

In het volgende weekend ben ik naar cajamarca geweest met afs. Cajamarca is een bekende streek in de sierra(bergstreek). Het was de eerste keer dat ik echt in de Andes was. Cajamarca heeft daarom ook een heel prachtige en rijke omgeving, omdat er heel wat goudmijnen in de buurt zijn. Daarnaast komen er ook heel wat toeristen naar deze buurt, die vooral aangetrokken worden door de fameuze inkabaden daar.
Na heel wat problemen te hebben gehad met ons transport, kwamen we de zaterdag eindelijk afgepeird toe in cajamarca. Na onze spullen te hebben afgezet in ons hotel zijn we uitgeweest gaan eten en verkenden we samen met 2 andere belgische afsers, die in cajamarca woonden de omgeving rond de stad. Zo zagen we bijvoorbeeld oude graven van de pre-incasche beschavingen, een oude spaanse hacienda, waar ze koeien hielden die allemaal een aparte naam hadden, en die ze naar de stallen liet komen door gewoon hun naam te roepen, daarnaast heb ik daar ook mijn eerste lama gezien!
Verder hebben we ook een wandeling gedaan door de wondermooie natuur van de andes.
De volgende dag stonden we meteen al om 4 uur smorgens op om naar de inkabaden te gaan, want overdag zou er teveel volk zijn. Inkabaden zijn baden met water verhit door de thermale energie van onder de grond.
Heerlijk maar wel heet! Daarna hebben we in het donker ook nog eens watervallen gaan bezoeken, en na een lange en uitputtende weekend keerden we naar chiclayo terug.

De daaropvolgende week waren het exames vooor mijn peruanse klasgenoten, waar wij niet aan deelnamen...
Die vrijdag, juist op de laatste dag van de examens, was het dan ook nog eens mijn verjaardag! Eindelijk 18!
Het was een gezellig avondje met mijn vrienden en veel eten en sangria.

De dag daarna, zei mijn pa savonds plotseling da wij de dag erop (zondag dus) naar lima zouden vertrekken om kerstmis met de hele familie te vieren. Het nieuws kwam voor mij efkes overweldigend over, omda een reis naar lima toch, voor ons belgen, nie een klein afstandje is, en ook omdat ik al redelijk veel uitstapjes moest aflassen. Maar ik vond het wel een leuk idee, zo zie ik nog een beetje meer van peru.
Dus zoals mijn pa had gezegd, vertrokken we die zondag op een 12 uur lange trip naar lima, waarbij we zo een 800km moesten overbruggen.
We kwamen ongeveer om middernacht in lima aan. Brussel is niets vergeleken met lima; Lima is een stad met 12 miljoen inwoners en het duurt ongeveer 4 uur om de hele stad te kunnen doorkruisen, Ongeveer evenveel inwoners als belgie dus en ongeveer evenlang om belgie te doorkruisen.....
De dag erna was het koopjesdag voor mij en mijn familie, want kleren zijn spotgoedkoop in lima. Voor 9 paar sokken, 3 shorts, een korte broek, 4 t-shirts en een trui, heb ik zo maar ongeveer 140 soles (=35 euro) moeten betalen.
Kerstmis was een heel leuke ervaring hier in peru, hoewel het niet veel anders is dan in belgië. Maar ik voelde mij bijzonder goed in mijn familie in deze periode. En na vrijdag nog wat dingen te hebben bezocht in Lima samen met een paar andere belgische afssters die in Lima woonden, keerden we die zaterdag terug naar Chiclayo waar we ongeveer om 4 uur smorgens terug aankwamen.

Nieuwjaar, de week daarop, heb ik met mijn vrienden gevierd: Dat is hier zo de gewoonte: kerstmis vier je met je familie en oudejaar met je vrienden: Wat hier eveneens een traditie is is het maken van een muñeka: Een muñeka is een levensgrote pop die ze aankleden
en vol stoppen met krantenpapier en heel veel vuurwerk. Die pop laten ze dan ontploffen omstreeks middernacht.
En toen ik om 1 uur snachts naar een feestje reed, moest de chauffeur (vader van een vriendin) de hele tijd zwalken over de weg omdat de straten in chiclayo gewoon bezaaid lagen met verbrande resten van muñekas. En zo begonnen we al feestend het jaar 2009.

En het begint hier ook al stilletjesaan warmer en warmer te worden, want de zomer is eindelijk begonnen hier. Het zal beginnen zweten worden
En de komende weken zullen wrs heel druk en heet worden, want ik vertrek volgende week vrijdag voor 15 dagen naar tumbes, aan de grens met ecuador, en naar het schijnt het warmste gebied en heel peru (omdat het zo dicht bij de evenaar ligt).

De volgende keer ben ik hier weer met meer nieuws.

Groetjes!

Hannes, live uit Peru.

• 16 Januari 2009 - 09:05

Ma Van Lien:

Hey Hannes,
    Zo te lezen stel je het goed ginder.Al veel gezien en beleefd.Geniet maar van het warme weer,want wij missen hier toch wel het zonnetje.De griep hier heeft intussen zijn intrede gedaan.
    Nog veel leute ginder.
    Groetjes
    Conny

• 04 Februari 2009 - 17:50

Evi Kelepouris:

lieve lieve Hannes,

ik mis je bij ons in de zetel! elke week denk ik, wanneer komt mn hannes thuis! ik tel echt de dagen af! als je terug bent moet je snel bij mij komen :)

je hebt zeer veel groetjes van iedereen hier :) wij missen je echt! goh hannes, je bent echt een uit de 1000 en niemand zal je ooit vergeten, hoe ver je ook bent van ons!

we love you!

• 12 Februari 2009 - 10:38

Tante Mieke:

Dag Hannes,
    Je hebt het daar duidelijk naar je zin. Iedere woensdagavond denk ik aan jou als ik kijk naar Man bijt hond. Wekelijks is er een heel mooie rubriek over het dagelijkse leven in Peru. Zo kan ik me een beetje voorstellen hoe het er bij jou aan toe gaat. Je bent echt te benijden. Hoe is het met de Spaanse taal ? Ik was alvast geslaagd voor mijn examen.
    Nieuwjaar heb je niet met je eigen familie kunnen vieren enje hebt dus ook geen nieuwjaarsbrief kunnen voorlezen voor je meter, hm. tNeemt niet weg dat je dan je 'envelopke' krijgt bij het terugkeren naar België. Dan heb je toch al iets van troost he als je terug naar dit koude kille land komt.

Hou je sterk, eet genoeg en vooral hou je ogen wijd open om alle onvergetelijke ervaringen goed op te slaan in je computerke...

Groetjes.

tante meter Mieke live uit Kuurne